
Här kommer mina 10 bästa grundläggande tips:
1. Följ receptet
- Kanske inte så märkvärdigt tips, men när man är nybörjare är det viktigt att vara noga. Vissa bakverk kan bli katastrof om man har ½ dl för mycket av det ena eller det andra. Så, följ receptet!
2. Att knäcka ägg
- Många slår ägget mot en vass kant men detta är inte det bästa sättet att knäcka ägg. Slå försiktigt ägget mot en plan, hård yta för att sedan dra isär halvorna. Mycket bättre!
3. Låt kakorna svalna
- Innan ni lägger ihop en tårta eller spritsar på kakor så låt dem svalna helt. Inte bra när det smälter..
4. Öppna inte ugnsluckan för tidigt!
- När ni gräddar något i ugnen, försök att inte öppna luckan! Särskilt inte under första halvan av gräddningstiden. Varför? Jo, jäsningen påverkas av den kalla luften som flyger in. Kakan kan sjunka ihop...
5. Är kakan genomgräddad?
- Om du är osäker, stick in antingen en provsticka eller en gaffel. Om kakorna fortfarande är kladdiga (om du inte vill ha det så), så låt dem stå några minuter till!
6. Rumstempererat smör!
- Jag vet, man glömmer ALLTID att ta fram smöret en stund innan man ska börja baka, men det är viktigt! Det kan vara så att gräddningstiden kan bli fel om smeten är något kallare än vad den borde.
7. Hushållsvågen!
- Använd hushållsvåg. Superbra om man vill få exakta mått, t, ex när du gör lite känsligare bakverk som makroner.
8. Blanda bakpulver och mjöl.
- För att få en så jämn gräddning som möjligt brukar jag blanda ut bakpulvret i mjölet. Blir alltid bra resultat!
9. Skilja gulan från vitan.
- Mitt tillvägagångssätt när jag skiljer gulan från vitan lämpar sig bara om man tvättat händerna noga och inte har för långa naglar. Jag använder nämligen händerna. Knäck ägget i antingen ett glas eller en liten skål. Sedan försöker ni lirka loss gulan, utan att den går sönder! Häll vitan i den större skålen och fortsätt med ägg nummer två!
10. Använd närodlat och ekologiskt!
- När ni bakar, försök att använda så mycket närodlat och ekologiskt som möjligt! Speciellt när ni bakar med ägg. Tänk på att köpa ägg från frigående utomhushöns! Alltid svenskt smör! Vi ska stötta och uppmuntra våra svenska bönder!
Hoppas att dessa tips var till hjälp för någon! :)
0